Tekenen met fineliners

Fineliners zijn niet alleen om mee te schrijven, je kunt ze ook gebruiken om mee te tekenen.  Ze zijn bijzonder geschikt om te spelen met lijnen, details, en patronen. Deze fijne pennen zijn  niet voor niets geliefd bij kunstenaars, journalers, en hobbyisten. Maar waarom precies?

Waarom tekenen met fineliners?

Fineliners zijn vooral populair vanwege de precieze lijnen die je er mee kunt maken en de vloeiende inkt. Het tekenen met fineliners geeft een scherp en gestroomlijnd resultaat. Dit maakt ze ideaal voor het creëren van de kleinste details en geeft controle over elk stukje van je ontwerp. Door de verschillende puntdiktes die ze hebben, kun je experimenteren met subtiele nuances en details. Na het maken van een opzet, kan ik me helemaal verliezen in het aanbrengen van details en schaduwen.

lavendel tekenen met fineliners

Lavendel tekenen met fineliners

In dit blog laat ik je zien hoe je in een paar simpele stappen lavendel kunt tekenen. Je hebt er een potlood, gum en fineliners voor nodig. Voor deze tekening gebruikte ik 400 grams Olin papier. Papier met een klein beetje structuur. Maar gebruik gerust iets anders, experimenteer met wat jij fijn vindt werken. Het tekenen deed ik met Micron fineliners, in de diktes 02, 01 en 005.

Bij het begin beginnen

Begin met het maken van een opzetje met potlood. Teken een aantal steeltjes, en maak bovenaan de stelen ovalen, hier komen de bloemetjes. Uiteraard mag je wild doen, en meteen met pen beginnen 😉

Met pendikte 02 tekende ik in de ovaaltjes kleine figuurtjes voor de bloemetjes. Doe dit vooral niet te netjes, en oefen gerust op een kladpapiertje. Werk van het steeltje af, naar boven toe.

met fineliners lavendel tekenen

De blaadjes

Teken de blaadjes met dezelfde pen als de bloemetjes. Ook hier, vooral niet te netjes, het hoeven geen strakke lijntjes te zijn, en later kun je de vorm nog een beetje aanpassen, mocht je dat willen. Pak vervolgens pendikte 01, voor de volgende stap.

tekenen met fineliners

De steeltjes van de lavendel

Teken de steeltjes door twee lijntjes naast elkaar te tekenen. Ook dit hoeft niet super strak en netjes te zijn. Pak nadat je de lavendelsteeltjes getekend hebt, de dunste fineliner: 005. Hiermee kun je mooi details aanbrengen. 

micron pennen

Nu komt het leukste: het tekenen van de details! 

Op de linkerfoto heb ik geprobeerd vast te leggen wat het verschil is tussen de drie gebruikte fineliners. De achterste de dikste, en de dunste vooraan. De dunste fineliner is perfect voor het aanbrengen van details, en het maken van schaduwen. Dit vind ik het leukste deel van het maken van de tekening. Tevens het meest meditatieve stukje! Teken per bloemetje van onder naar boven kleine lijntjes. Beweeg een klein beetje mee met de vorm van het bloempje. Ook teken je lijntjes in de blaadjes aan de steeltjes. Houd je van stipjes? Plaats gerust ook her en der een stippie, gewoon, omdat het kan! 

lavendel tekening met fineliners

Nog een klein beetje schaduw, en klaar

Pen 02 wordt er weer bijgepakt, en daarmee teken ik als finishing touch nog een paar dikkere lijnen onderaan de blaadjes van de steeltjes, als schaduw.

Wil je ook gaan tekenen met fineliners?

Mocht je ook aan de teken willen met fineliners: hieronder vind je twee Micron pennensets uit onze webshop. Wil je je verder verdiepen in het tekenen met fineliners? Dan kan ik je het boek Fijne Lijntjes van Kim Becker aanraden! Met de oefeningen en aanwijzingen in dit boek kun je aan de slag gaan om je eigen kunstwerken te maken. Het leert je alles over technieken en materialen en biedt volop voorbeelden, opdrachten en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.