Voorlezen gaat voor!
Heerlijk hè, voorlezen? Zelfs heel jonge kinderen kunnen al aandachtig naar een babyboekje kijken als ze op je schoot zitten. Iets ouder en ze bladeren gretig in een kartonnen boekje, van voor naar achteren, ondersteboven, achterstevoren en weer terug, maakt niet uit. Als je nog wat groter bent, wordt een verhaaltje leuk. Dan wil je een prentenboek waarin er iets gebeurt en dat ene verhaaltje wil je telkens weer horen, elke dag, elk uur, net zo lang tot je het boek volledig van buiten kent – en de voorlezer ook. Kleuters houden ook van herhaling, maar willen vaak al wat langere verhalen. De eerste dikke voorleesboeken komen in huis, terwijl daarnaast de geliefde prentenboeken nog altijd bekeken worden.
Kortom: voorlezen is fijn op elke leeftijd! Bij baby’s gaat het nog puur om de gezelligheid, om het op schoot zitten en om het horen van je stem, maar na verloop van tijd gaan kinderen reageren op wat ze zien, grijpen ze naar het boekje, willen ze het vasthouden, in hun mond steken, erin bladeren, het laten vallen en alles proberen wat er maar mogelijk is met een boek.
Voorleesdagen
Voor alle kinderen die nog niet zelfstandig lezen, zijn jaarlijks in januari de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar zijn de voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari.
Tijdens deze dagen wordt het voorlezen aan kinderen van nul tot en met zes jaar gestimuleerd. Voorlezen heeft zo veel positieve effecten: kinderen krijgen een grotere woordenschat, een beter tekstbegrip en ontwikkelen bovendien een groter empathisch vermogen. En met een beetje geluk worden kleine lezers later ook grote lezers!
Ga je mij kietelen?
Elk jaar wordt er een Prentenboeken Top Tien samengesteld met boeken en boekjes voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de hele kleintjes is er bijvoorbeeld het grappige Ga je mij kietelen? van Mies van Hout: een stevig kartonnen boek met flappen en met dieren die je zou kunnen kietelen. Of misschien beter van niet… Het is een heerlijk interactief boek om samen met een dreumes te bekijken én om samen een kietelspelletje bij te spelen. Succes verzekerd!
Het huisje zonder heks
Voor kleuters tippen we het dromerige prentenboek Het huisje zonder heks van Sophie Pluim. Het is een sprookjesachtig verhaal met prachtige illustraties waar veel op te zien valt. Toen de oude heks niet meer thuiskwam, bleef haar huisje alleen achter. Het raakte in verval en besloot op zoek te gaan naar een jonge heks die wel in haar wilde wonen. Maar waar vind je een nieuwe heks?
Rinus
Hét boek dat dit jaar centraal staat, is Rinus van Ingrid en Dieter Schubert! Het grappige neushoorntje Rinus buitelt in dit prentenboek over de pagina’s heen. Zijn opa moet op hem passen, maar opa is oud en moe en wil slapen. Rinus niet! Rinus wil rennen, spelen, wild doen en groot en sterk zijn! Net als opa vroeger was. Maar soms is Rinus net niet groot genoeg. Gelukkig is zijn opa nooit ver weg.
Dit vrolijke prentenboek kun je keer op keer voorlezen en met een peuter of kleuter op schoot bekijken, en telkens zie je weer iets nieuws. In de dartele Rinus met zijn wilde plannen zie je een kleuter die zichzelf soms net wat overschat, maar op het moment dat het mis dreigt te gaan, is daar een veilige, sterke opa die hem helpt.
De tekst is vrij kort, maar op de mooie en gedetailleerde illustraties is zo veel te zien dat kleuters er uitgebreid bij kunnen fantaseren wat Rinus en zijn vriendjes allemaal beleven. Dat maakt Rinus een prentenboek met heel veel mogelijkheden, waardoor het geschikt is voor kinderen van veel leeftijden. Rinus wordt een nieuw boekenvriendje, dat staat vast!
Druk & Vorm heeft een klein maar mooi assortiment (prenten)boeken voor kinderen. Kom maar eens kijken. We adviseren je graag.
Lidewij
Klik hier voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen: