Alles wat je altijd al wilde weten over kabouters

Hoe vaak is het niet dat je in huis kleine spulletjes kwijtraakt? Een paperclip die je liet vallen en die nu nergens meer te vinden is. Die ene postzegel die je gisteren nog had en nu je hem op een kaart wil plakken, is-ie er niet meer. De pinda of het rozijntje op de keukentafel. Dat mooie gekleurde papiertje, het glanzende stukje lint… weg is het! Spoorloos.

Nee, je hebt het niet per ongeluk opgeruimd, weggegooid of in je mond gestoken. Deze kleine spulletjes zijn gevonden door kabouters.

Het Kabouterboek van Loes Riphagen

In Het Kabouterboek van Loes Riphagen kun je zien hoe kabouters gebruik maken van alles wat slordige mensen laten slingeren. Van wat lucifers knutselen kabouters een laddertje, een notendop is een fijn wiegje voor een kabouterbaby, een vingerhoed is een krukje en als kabouterkinderen naar school gaan, nemen ze het dopje van een fietsventiel mee, want dat is zo’n handige drinkbeker.

Frietvorkjes en ijslepeltjes zijn overal voor te gebruiken, een luciferdoosje wordt een mooie trapauto – met een knoop als stuur. En omdat kabouters zo van glimmende dingen houden, begrijp je nu eindelijk waar dat verloren armbandje terecht is gekomen, en je lievelingsknikker, en de ring van oma.

Mee met kabouter Kik

Kabouter Kik is de gastheer in Het Kabouterboek. Hij neemt alle kleine en grote mensen mee in de wereld van de hedendaagse kabouter. Misschien denk je dat kabouters niet bestaan (maar dat is een onzinnig idee) of vind je dat je al heel veel van kabouters weet? Na het bekijken en lezen van Het Kabouterboek weet je wel beter! Kik laat je zien hoe het leven van een kabouter écht is. Je leert bijvoorbeeld dat een kabouter ongeveer zes fruitsnoepjes groot is, dat hij maar vier vingers heeft en dat zijn navel op zijn rug zit.

Kik woont met zijn familie onder de vloer van een mensenhuis. Er wonen ook handige kevertjes; dat zijn hun huisdieren, en die slapen het liefst in een kroonkurkmand. Kik gaat naar school, hij praat met dieren, hij houdt van sporten en van muziek maken op een paperclip met snaren. Hij vliegt graag mee op de rug van zijn vogelvriend Harrie, hij heeft heel veel kabouterkleren en een kabouterkist vol lievelingsspullen die hij allemaal gevonden heeft.

Het is duidelijk: de meeste kabouters wonen allang niet meer in paddenstoelen in het bos. Ze leven doorgaans gewoon in de stad, ze maken gezellige huisjes in de spouwmuur of in de kruipruimte onder oude huizen. Je denkt nietsvermoedend dat je een kapot ventilatierooster ziet, of een gat in een plantenbak, maar eigenlijk is het de ingang van een kabouterhuis. En het pakje drinken dat daar slingert of het dwarrelende blaadje, dat kan dus zomaar een vermomde kabouter zijn!

illustratie uit het kabouterboek van Loes Riphagen

Een heerlijk cadeau

Het Kabouterboek is een boek om uren in te kijken. Telkens zie je weer nieuwe, grappige details op de bladzijden. Wat ligt er toch voor bekend boek naast Kiks bed? En vind je op (bijna) elke tekening Kiks handige plattespullenklem?

Neem je peuter of kleuter op schoot en geniet samen van de opgewekte wereld van kabouter Kik. Of duw gewoon dit boek onder de neus van papa of mama, zodat ze eindelijk begrijpen dat jij de M&M’s helemaal niet hebt opgegeten of hun huissleutel kwijtmaakte.

Het Kabouterboek
is een heerlijk cadeau voor peuters en kleuters, maar eigenlijk ook voor iedereen die een stuk groter is dan zes fruitsnoepjes en toch van fijne prentenboeken houdt. En wie doet dat nou niet?

Lidewij

Oh ja: als je postzegels plotseling op zijn, of als je mooie gekleurde tape kwijt is, of als een kabouter jouw lievelingspotlood heeft meegenomen, dan kun je natuurlijk gewoon bij Druk & Vorm terecht voor nieuwe. Wij verkopen onder andere postzegelvelletjes, washi tape en kleurpotloden (én Het Kabouterboek!) en nee, we hebben niet stiekem een verbond gesloten met de kabouters van Brakkenstein. 😉