Zwerf mee door het Parijs van 1888
“Prentenboeken zijn louter bestemd voor kinderen.”
Ach, wat hebben we medelijden met mensen die deze stelling verkondigen. Wat doen die grote, verstandige mensen zichzelf aan, wat komen ze toch veel tekort!
Want wie het prachtige prentenboek Een wandeling door impressionistisch Parijs met Georges en Jacques van Charlotte Dematons openslaat, ziet meteen dat dit boek echt niet alleen voor kleuters bedoeld is. Dit prentenboek is er voor iedereen!

Foto: Sanne de Wolf
Kunstprentenboeken
Sinds 2010 verschenen er bijna dertig kunstprentenboeken die verbonden waren aan een tentoonstelling in het Kunstmuseum (vroeger het Gemeentemuseum) in Den Haag. Verschillende auteurs en illustratoren maakten boeken rondom kunstenaars als Kandinsky, Escher of Liebermann, of kunststromingen als De Stijl of de Haagse School. Een wandeling door impressionistisch Parijs met Georges en Jacques is het nieuwste boek in deze reeks.
Een wandeling door Parijs
Het verhaal gaat over de oude kunstenaar Georges, die op een bankje aan de Seine zit te mijmeren. Clochard Jacques treft hem daar aan en neemt Georges mee op een wandeling door het Parijs van 1888. Onderweg praten ze over de schilders met wie Georges bevriend was en over de veranderingen in de moderne stad.
Een wandeling door impressionistisch Parijs is vooral zo mooi door de vele illustraties. Op bijna elke pagina is een impressionistisch schilderij te bekijken. Caillebotte, Monet, Renoir, Jongkind, Manet, Pissarro; allemaal schilderden ze wel een straat, een brug, een café of een kade in Parijs. Dematons neemt haar publiek mee door Parijs zoals het er een kleine 150 jaar geleden uitzag. Op de vele plattegrondjes zie je waar Georges en Jacques wandelen en waar al die bekende schilders natuurlijk ook zijn geweest.

Strohoedjes en een zwarte kat
Niet alleen de afgebeelde schilderijen zijn de moeite van het bekijken waard. Ook op de doorlopende strook onderaan de pagina’s is ontzettend veel te ontdekken. Zie de mensen met strohoedjes of parasols eens flaneren door de parken en langs de Seine! Zie je dat op de ene bladzijde een jongetje zijn zeilbootje in een vijver laat varen? De volgende bladzijde spartelt hij in het water en weer een bladzijde verder houdt zijn boze moeder een druipend matrozenbloesje vast. Zie je de schilders op Montmartre? De in aanbouw zijnde Sacré-Coeur? Het affiche van Le Chat Noir?
Achterin het boek staat korte uitleg over wat er allemaal te bekijken is. Het beroemde affiche van Le Chat Noir bijvoorbeeld, is eigenlijk pas uit 1896. Het was een van de vele cabarets van Montmartre en het heette zo omdat de eigenaar op straat een zwarte zwerfkat vond toen hij zijn nieuwe zaak aan het inrichten was.

Een geel ballonnetje
In een boek dat gemaakt is door Charlotte Dematons is natuurlijk ook weer het een en ander te zoeken. Op elke bladzijde vind je een zwart katje, een luchtballon, de schilder Georges met zijn alpinopet en (uiteraard) een gele ballon. Grappig is dat Dematons hiervoor de originele schilderijen soms een beetje aanpast. Ineens zweeft er een luchtballon boven de Quai du Louvre van Monet of danst het gele ballonnetje tussen de vlaggen van de Rue Montorgueil. Maar kijk ook eens op de Pont de l’Europe van Caillebotte. Is het niet ineens een stuk drukker op die brug geworden? Wie wandelen daar samen langs die metalen overspanning?
Wie denkt dat prentenboeken alleen voor kinderen zijn, mist dit moois volledig. Oké, die mensen kunnen nog tot en met 9 juni 2025 naar het Kunstmuseum in Den Haag voor de tentoonstelling Nieuw Parijs – Van Monet tot Morisot.
In deze tentoonstelling duiken het zwarte katje en de gele ballon overigens opnieuw op. Waarmee maar weer is aangetoond dat kunsttentoonstellingen op hun beurt óók voor kinderen zijn en heus niet alleen voor volwassenen. 😉
Lidewij